Porselen diş diğer adları ile kaplama diş, seramik diş,kron dişler diye adlandırılır. Porselen diş estetik kaygıyı ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Tabiki sadece estetik kaygıyla sınırlı değildir. Bir kaza yada başka sebeplerden dolayı diş çekilmiş bölgeye ve sadece tek diş üzerine’de yapılmaktadır. Porselen diş hakkında pek bir bilgiye sahip değil iseniz daha önce paylaştığımız Porselen Diş Nedir konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Porselen Diş Yapımı
Porselen diş yapımı, diş estetiği teknolojisinin geldiği son noktada bu tarz şikayetleri olan hastalar için oldukça fazla avantaj sağlayan, diğer diş protezlerinin verdiği zararları da en aza indiren bir uygulamadır. Porselen diş kaplaması esnasında “kron kaplama” tanımıyla sık sık karşılaşılmaktadır. Kron kaplama orijinal tanımından “crown” sözcüğünün dilimize geçtiği şekliyle ağzımızın içinde diğerlerine göre daha fazla iş yapan dişlerin kaplaması olarak tanımlanabilir. Burada öğütme, yeme ve çiğneme gibi eylemlerden bahsedilmektedir.
Porselen diş yapımı veya kaplaması nasıl olur?
Genel anlamıyla porselen diş kaplamasının dişlerin taç olarak tabir edilen kısımlarında yapıldığı görülmektedir. Dişlerin kron denilen bölümleri doğuştan olabildiği gibi, kullanıma bağlı olarak ya da zaman içinde herhangi bir kaza sonucu işlevselliklerini ve estetik görünümlerini kaybedebilir. Bunun yanında dişlerin çapraşık yapıları veya dişler arasındaki boşlukların giderilmesi için de porselen diş yapımına gerek duyulabilir.
- Porselen diş kaplamaları veya protezleri, problemli bölgelerin lamine edilmesiyle buraların tamirini ve estetik yapılarının düzenlenmesini sağlar. Bu uygulamanın yapılmasındaki en büyük avantajlardan biri de diş hekimlerinin bu uygulama için kullandıkları malzemelerin gelişen teknolojiyle beraber uygulama konusundaki kolaylıklarıdır. Bu sayede dişlerin problemli bölgelerine uygulanan porselen kaplamaların, kişinin asıl diş yapısıyla oldukça uyumlu bir etkileşim sağlayarak yapım konusunda önemli avantajlar sağlayabilir.
- Porselen diş yapımına neden ihtiyaç duyulduğu da bu konuda oldukça belirleyicidir. İhtiyacın belirlenmesinin ardından hastanın hekimle birlikte vereceği ortak karar doğrultusunda protez uygulamasına geçilebilir.
- Dişler arasındaki açıklığın onarılması durumlarında öncelikle dişler üzerinde 1 mm.ye ulaşan aşındırmalar yapılıp, daha önce alınan ölçüler doğrultusunda hazırlanan protezler problemli bölgeye entegre edilir.
- Porselen diş yapımı konusunda estetik kaygıların giderilmesinde de hemen hemen aynı adımlar izlenilir. Bu durumlar kendi içinde değişiklik izleyebilir. Örneğin hastaların tüm dişlerini kaybettiği durumlarda diş protezlerinin yanında, dişlerin beyaz kısımlarının haricinde dişlerin yerleştirildiği pembe kısımların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Porselen Diş Yapımı Süresi
Diş sağlığı problemlerinde, diş estetiğinin kısmi ya da tam olarak bozulduğu durumlarda veya herhangi bir sorun ya da kaza neticesiyle oluşan diş onarımı durumlarında porselen diş yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle son dönemlerde diş estetiği konusunda porselen diş teknolojisinin geldiği son noktanın gayet başarılı olması ve diş protezlerinin artık birçok durumda kullanılması hastaların gözünü bu sektöre çevirmiş, porselen diş yapım süresi de merak edilir hale gelmiştir.
Bu süre ne kadardır?
Genel anlamda diş protezlerinin uygulanması için herhangi net bir süreden bahsedilmesi sağlıklı değildir. Öncelikle porselen diş yapımına neden ihtiyaç duyulduğu yani yapım endikasyonu porselen diş yapım süresini belirleyen en baş etkendir.
- Eğer bir gülüş estetiği yapılacaksa ve bunun içerisinde diş eti estetiği de denilen pembe kısımların estetiği de varsa bu işin süresinin değişeceği ve artacağı öngörülebilir. Bu durumda önce pembe estetiğin elde edilmesi yoluna gidilmeli, beyaz estetiğe ise daha sonra geçilmesi gerekmektedir. Pembe estetiğin elde edilmesi için günümüzde kullanımına sıkça başvurulan sert doku lazerleri etkin bir rol oynamaktadır. Bu lazerlerle elde edilen pembe doku estetiği süreyi oldukça kısaltabilir.
- Pembe doku estetiği elde edildikten sonra beyaz estetiğe yani porselen diş kaplanması yöntemine geçilebilir. Bu yönteme geçildiğinde ilk olarak hastaya mokap denilen, hekimle hastanın estetik açından ortaklaşa bir karar vermelerini sağlayan bir işlem yapılır.
- Porselen diş yapım süresini etkileyen önemli etkenlerden olan iş kesim uygulaması; mokap işleminin hemen ardından gelen aşamadır. Diş kesim işleminden sonra ölçülerin alınıp laboratuvara iletilme aşaması başlar.
- Bundan sonraki aşama 2-3 gün sonradır. Bu seansta gelen porselen dişlerin provası yapılır. Bunda da estetik açıdan bir problem görülmezse uygulama aşamasına geçilir.
- Bahsedilen ortalama bir porselen diş yapım süresi estetik açıdan herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı durumlarda ortalama olarak 4-5 günde tamamlanır. Estetik açıdan problem yaşanması durumunda süre 8-10 güne çıkabilmektedir.
- Dişlerini tümüyle kaybetmiş olan bireylerde porselen diş yapım süresi 7 ile 10 gün iken, herhangi bir noktada kısmi olarak diş kaybı yaşayan hastalarda bu süre 15 güne kadar çıkabilmektedir. Az miktarda diş kaybının olduğu durumlarda ise 3-4 seansta uygulama tamamlanırken, seans aralarındaki boşluklar nedeniyle ortalama süre 2 haftadır.
Porselen Diş Mi Zirkonyum Diş Mi?
Estetik ve sağlık açısından dişlerinin bozulmuş yapısını tedavi ettirmek isteyen kişileri çeşitli endişeler içinde bulmaktayız. Gülümsemelerimize anlam katan, yemeklerimizden keyif almamızı sağlayan dişlerimizi birilerine emanet edecek olma fikri bile kaygı yaratır. Dişlerinin görüntüsünden şikâyetçi olan kişilerin, tedaviye ilk adımı atmasıyla beraber sorular da içten içe artmaktadır. Amalgam diş dolgusu mu? Porselen dolgu mu? Porselen diş mi zirkonyum diş mi?
Muayeneye gidilmeden önce kafamızda oluşan çözümlerin yanı sıra diş hekiminin bize sunacağı reçeteye bakmakta yarar var. Hangi diş yapısına hangi diş tedavisinin gerektiğini uzmanlar, birikmiş tecrübeleriyle daha iyi bilmektedir. Biz bu yazımızda porselen diş ile zirkonyum diş hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Porselen ve zirkonyumu kısa hatlarıyla tanıyalım:
- Uzay araştırmaları, otomotiv sanayinden sonra cad-cam teknolojisindeki gelişmeler sayesinde diş laboratuarlarına giren zirkonyum diş, porselen dişlere destek olan oldukça dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor.
- Zirkonyum ışığı geçirir, bu sayede estetik bir yapıdır.
- Porselen kaplama çeşitlerinden biri zirkonyum kullanılarak yapılandır.
- Tam porselen kaplama (Empress) yöntemi, daha çok ön dişlerdeki çapraşıklık gibi göze hitap eden yerlerde tercih edilirken, zirkonyum kaplamalı porselenler azı dişi gibi dayanıklılık isteyen bölgelerde kullanılmaktadır.
- Zirkonyum elementi metal özelliği göstermediği için kullanıcıda alerjik reaksiyonlar göstermez.
Porselen diş kaplamanın içinde kullanılan ve dayanıklılığı artırması beklenen zirkonyum elementi ile ful porselen diş yaptırma düşünceleri arasında gidip- gelen kişiler doktorlarından bilgi almalıdır. Porselen diş mi zirkonyum diş mi, sorusunun cevabı mevcut probleme göre farklı yanıtlanabilmektedir. Eğer komple porselen kaplama yapılacaksa ve estetik görüntü isteniyorsa, maliyet açısından yüksek olan Empress yöntemi seçilebilir. Buna karşılık dayanıklılığıyla ünlü zirkonyum kaplama da tercih sebebidir.
Öncelikle nasıl bir sorunla karşı karşıya olduğunuzu, diş hekiminizle görüşüp, uygun maliyetli ve gerekli bir yöntemi seçin. Salt estetik beklenti, tedavi sonucunda psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Porselen diş mi zirkonyum diş mi demeden önce, sağlıklısından yana olmalıyız. Güzel dişler bu işin ehli olan doğru ellerde hiç de zor değil.
Net bilgi için kendi Hekiminize başvurarak bilgi alınız.
GIPHY App Key not set. Please check settings
2 Comments