Ortodontik bozukluklar

Dişlerimiz ve çene yapımızı inceleyen bilim dalının adına ortodonti denmektedir. Diş ve çene yapımızda oluşan bozukluklarda ortodontik bozukluklar adı altında incelenmektedir. Bu ortodontik bozukluklar ve nedenlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Ortodontik Bozukluk Nedenleri

Ortodontik bozukluk nedenlerini sıralamak gerekir ise:

  1. Beslenme Bozuklukları: Dengesiz beslenme pek çok ortodontik sorunu da beraberinde getirmektedir. Şekerli yiyecekler ve gazlı içecekleri çokça tüketmekten kaynaklanan bu sorun dişlerin düzenli bakılması ile üstesinden gelinebilecek bir durumdur.
  2. Ağızdan Nefes Alma: Ağız yoluyla nefes almada hava partikülleri içerisinde bulunan biyolojik mikroplar direk olarak diş ve diş etlerimize saldırmakta ve kolaylıkla yıpranmalarına sebep olmaktadır.
  3. Parmak Emme: Özellikle küçük çocuklarda görülen bu durum, dişlerin şekillerinin çarpık ve düzensiz çıkmasına sebep olmaktadır.
  4. Uyurken Sürekli Aynı Tarafa Yatmak: Uyku halinde devamlı sağ tarafa ya da sol tarafa yatmak, üzerine yattığımız alanda bulunan dişlerin üzerine yük binmesi ve bundan dolayı diş etlerinin zorlanmasına bağlı olarak bazı ortodontik bozuklukların baş göstermesine sebebiyet verecektir.
  5. Diş Sıkma: Bu kötü alışkanlık özellikle sinirlenilen zamanlarda yapıldığından dolayı iki dişin birbiri ile karşılaşması (alt diş ile üst diş) sonucunda dişlere aşırı kuvvet binmesinden dolayı dişlerde şekil bozukluklarına sebep olmaktadır.
  6. Dişeti Problemlerine Bağlı Diş Düzensizlikler: Diş eti rahatsızlıkları sadece çene yapısını bozmak ile kalmaz aynı zamanda dişlerin çürümesine de sebebiyet vermekte ve ağız sağlığı açısından kötü bir görüntü yaşanmasına sebep olmaktadır.
  7. 20 Yaş Dişlerinin Öndeki Dişleri Sıkıştırmasına Bağlı Düzensizlikler: 20 yaş dişi olarak bilinen ve aslında hiçbir işe yaramayan dişlerin çıkmasına ve mevcut olan dişleri sıkıştırmasına bağlı olarak mevcut olan dişlerde görüntü ve şekil bozukluklarının ortaya çıkmasıdır.

Ortodontik Bozukluklar

  • Çarpık, yanlış konumlanmış ve tam olarak çıkmamış dişler
  • Normalden aşırı ilerde veye geride konumlanmış çene yapısı
  • Yanak veya dudak ısırma
  • Dengeli olmayan surat görünümü
  • Alt ve üst dişlerin birbirine hiç temas etmemesi veya anormal şekilde tamamen kapanıp hiçbir şekilde ağız için görünmemesi
  • Aşırı önde konumlanmış diş yapısı

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *