Ortodonti nasıl yapılır?

8 Mayıs 2015by admin16

Artık tedavi olmaya karar verdiniz ve sıradaki işlemleri merak ediyorsunuz. Ortodonti, diş teli tedavisinin aşamalarını sırasıyla açıklamak gerekirse:

1) Hazırlık safhaları

  • X ışınları ve modeller: Genellikle ilk olarak panoromik ve sefolometrik radyografilerinizin çekilmesi istenecektir.
  • Yüzünüzün dişlerinizin ve ağzınız fotoğrafları çekilecek. O gün fotoğrafçıya gider gibi hazırlansanız iyi olur çünkü bu fotoğraflarla tedavi bittiğinde tekrar yüzleşeceksiniz.
  • Daha sonra modelleriniz alınacak. Önce üst, sonra alt çeneden yaklaşık 30’ar saniye süreyla iki ölçü alınacak. Eğer bulantı refleksiniz varsa bol şans, başka şeyler düşünmeye çalışın.

2) Tedavi Planı

  • Ortodontistiniz tüm bu röntgenleri modelleri ve fotoğrafları değerlendirip size bir tedavi planı çıkaracaktır.
  • Aklınıza gelen bütün soruları bu seansta doktorunuza sormanızda fayda var.
  • Genellikle ilk olarak azı dişlerinizin arasını açıp bant yerleştirmek için elastik seperatörler yerletirilir. Bunlar gerçekten rahatsızlık verici şeylerdir. Ama sadece 1 hafta takacağınız için çok problem sayılmaz.
  • Tabi tedavinin tipine göre ilk yapılan işlemler farklılık göstermektedirler. Fonksiyonel tedaviler ya da daha çok karma dişli dönemdeki çocuklara uygulanan hareketli apareyler için tekrar ölçü alınması gerekebilir.
  • Bazı tedaviler diş çekimi gerektirebilir. Unutmayın ki doktorunuz diş çekimi gerektiğini söylüyorsa mutlaka gerekli analizleri yapmıştır ya da yapması gerekmektedir.
  • Tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninizin maksimum derecede iyi olması gerekmektedir. İlerde başınıza iş açmaması için tüm gerekli diş tedavilerinizi ortodonti tedavinize başlamadan önce yaptırmanızda fayda vardır. Zaten muhtemelen doktorunuz da sizi bu şekilde yönlendirecektir.
  • Eğer hassas dişleriniz varsa en az iki hafta sensodyne veya bu tarz bir diş macunuyla fırçalamanızı öneririz.
  • Periodontal (diş eti) probleminiz varsa braketlenmeden önce kontrol altına alınmasında fayda vardır.
  • İyi bir ağız hijyenisti (Hijyenistler ülkemizde yeni yeni yetiştirilmektedir) dişetlerinizi braketler için hazır hale getirecektir. Dişhekiminize danışın. Ülkemizde genellikle bu işi dişhekimlerimiz kendileri yaparlar.
  • Çene ameliyatı olcaksanız braketleriniz takılıyken tedavinizin bir döneminde bu işlem gerçekleştirilir.

3) Braketleriniz takılırken

  • Kliniğe gelmeden önce dişlerinizi güzelce fırçalayın.
  • Ünite oturdunuz. Ağzınıza takılan ağız açacağı biraz canınızı sıkabilir. Dişleriniz kurutulacak ve asitlenecek. Asitin tadı biraz acıdır. Asit , braket yapıştırıcılarının dişyüzeyine tutunması için diş yüzeyini hazırlar. Bazı doktorlar asit gerektirmeyen yapıştırıcıları da kullanabilirler.
  • Daha sonra braketlemeye başlanacaktır. İki tip yapıştırıcı kullanılır. Işınla sertleşenler ve kimyasal sertleşenler. Ortodontistiniz hangisini tercih ediyorsa onu kullanacaktır.
  • Ark teli braketlerin üzerine yerleştirilir. Yanağınıza batan bir yer varsa çekinmeyin hemen söyleyin.
  • Ark telini braketlere tutturmak için de tel ligatürler veya elastik ligatürler kullanılabilir. Elastik ligatürlerin genellikle yetişkinlerde şeffaf çocuklarda ise renkli olanlar tercih edilir. Aslına bakarsanız tercih sizin. Bu arada kapaklı braketler kullanılıyorsa ligatüre de gerek olmayabilir.
  • Teliniz bağlandığında bir sıkılık hissedeceksiniz. Bu basınç dişlerinizi haraket ettirecek kuvvettir. 1 hafta içinde bu basıncın kaybolduğunu hissedeceksiniz korkmayın.
  • Bu işlemler her bir çene için yaklaşık 45 dakika sürecektir.

Kesinlikle uzman diş doktorlarının yorum ve önerilerine uyunuz. İnternet araştırmaları ile, yorumlara güvenerek işlem yaptırmayınız. Devletimizin Hastane olanakları oldukça fazladır. Uzman bir diş hekiminden randevü alarak aklınızdaki soruları direk uzmanına yönelterek bilgi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

16 Comments

  1. Benim tedavim başladı azı dislerimin arasının açılması için bikacinin arasina tel konuldu fakat dislerim de ağrı var ve sıkıstıklarını hissediyorum bunlar normal bir durum değil mi?

  2. Ben 25 aydır tel kullanıyorum dişlerimde çok büyük bir bozukluk olmamasına rağmen tedavim bitmedi ve şu an hala istediğim gibi değil dişlerim doktorum her şey yolunda diyor ama ben biraz karamsarlığa düştüm süre çok uzadı ve daha ne kadar duracağı ile ilgili bir şey söylemiyor

  3. Ben yarin takacagim cok korkuyorum 12yasibdayim damagimdab dis cikiyo ve alt dislerim 2.derecede yamuk acaba korlmalimiyim ilk hafta agri yapicagini biliyorum ama takarken aciyormu

  4. Ben yarin takacagim cok korkuyorum 12yasibdayim damagimdab dis cikiyo ve alt dislerim 2.derecede yamuk acaba korlmalimiyim ilk hafta agri yapicagini biliyorum ama takarken aciyormu???

  5. Ben geçen hafta diş teli muayenesine gittim, ortodontistim 2-3 dakika ağzımı açtırıp yokladı sonra fiyat çıkarıp 2 hafta sonraya randevu verip metal braketleri takarız dedi, yani ilk randevuda sadece röntgen ile ağzımın içine baktı, fotoğraf ölçü vb şeyler olmadan birdaki gelişinde takacağız dedi. Bir terslik mi var yoksa aynı günde hem ölçü alıp hem takacak mı anlamadım ben hiçbir şey, normal mi bu?

  6. Merhaba 😉 benim tam bir sene oldu dis telim 1 gun once dis teli lastigi kullanmaya basladimmm fakaaat canimm cok yaniyoooor dislerimde inanilmaz bir agri var vee dislerimi birbirine degdirmeyi birakin dilimi dahi degdirotemiyorum hep boylee agrilimi olacak bu dis lastikleri :(( hem alt hem. Ust agriyoor 🙁