İlk bir hafta süresince, eğer implant damağın tek bir tarafında yapılmışsa yemek yerken damağın implant yapılan bölgesi değil de diğer tarafını kullanmak tavsiye edilebilir.
Sigara ve alkol, implantın çene kemiğine uyumunu ve ağız içerisinde operasyon bölgesindeki yaranın iyileşmesini kesinlikle geciktirmekte, hatta implantın düşmesine bile yol açmaktadır.
Operasyon bölgesinde oluşan ödemin dağılması için hekim tarafından önerilen bir antibiyotik varsa bu ilaç hekimin tavsiye ettiği gibi düzenli kullanılmalıdır. İlk birkaç gün değişik şiddetlerde ağrı olacaktır. Bu durumda ağrı kesici kullanılabilir. Bazı ağrı kesiciler ödemin dağılmasına da yardımcı olabilmektedir. Ödem nedeni ile şişlik olan bölgeye çok uzun süreli olmayan buz veya soğuk su torbasıyla tampon uygulaması yapmak, hem ağrıyı azaltır hem de ödemin dağılmasına faydalı olur ve hastayı rahatlatır.
implant sonrası kanama
implant sonrası implant bölgesine kanamayı önlemek için pamukla tampon yapılır. Eğer kanama kesilirse tampon atılabilir. Kanama devam ederse tamponla durdurulmalı, eğer kanama uzun süre kesilmezse hekimin haberdar edilmesi gerekir. Kanamayla ilgili dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konu, özellikle ilk 2 gün aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlardan sakınmak gerekir. Eğer bu ilaçlar hasta için önemli ise bu durum hekime anlatılmalı ve hekimin konuya ilişkin tavsiyelerine uyulmalıdır.
implant sonrası sakınılması gerekenler
- El veya dil ile operasyon bölgesine basınç yapmamalıdır.
- Ağız içerisinde şiddetli basınç oluşturacak şekilde yanakları gererek ve şişirilerek üflememeli.
- Operasyon bölgesine basınç yapacağından ağız gargaralarından sakınılmalı.
- Ağız ve diş sağlığı için her insanın yapması gereken günlük bakımlar hiç ihmal edilmemeli ve özenle yapılmalı. Diş aralarını iyice temizlemek için diş ipi ve diş arasını temizleyen fırçalar kullanılmalıdır.
antibiyotiğin kaç gün kullanılması gerek? ben ilaç kullanmayı sevmiyorum antibiyotiksiz olmuyor mu?