İmplant kelime anlamı olarak nakletmek, aşılamak anlamına gelir. Dental bir terim olarak günümüzde kullandığımız implant kelimesini, ağız sağlığımızın en önemli bireyi olan dişlerimiz için kullanıyoruz. Ağzımızda eksik olan dişlerin yerine fonksiyon ve estetiği tekrar sağlamak adına çene kemiğine yerleştirilen yatay diş köküne implant diş denmektedir.
Dental implant, çürümeden, darbeden veya başka bir sebepten diş eksikliğini gidermeye ve ağız bölgesinde diş kaybına uğrayan kısımları tamamlamaya yönelik çene kemiğinin içine ve/veya üzerine yerleştirilen titanyumdan üretilen ve implant adı verilen bir alt yapıdan yararlanılarak yapılan protez yapılardır.
implant diş nasıl yapılır?
Cerrahi müdahale yoluyla yapılan implant tedavisi sonucunda tedavi edilen hasta tedavinin yapıldığı gün normal hayatına dönmektedir. İmplant tedavisi lokal anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Lokal anestezi sonrasında diş eti yarılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Çene kemiği ortaya çıktıktan sonra o alana küçük bir rehber deliği açılır daha sonra bu delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirilebileceği şekle uygun hale getirilir. Sonrasında çene kemiğinde açılmış olan boşluğa implant vidalama yöntemi kullanılarak yerleştirilir. İmplant diş yapılan bölgenin çabuk iyileşebilmesi için üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilerek yarılarak açılan diş eti dikilerek kapatılır.
Koruyucu kapak vida birkaç ay sonra çıkarılır ve implantın üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Bu kuron dişetinin kendini şekillendirebilmesi için görev yapmaktadır. Dişeti şekillendikten sonra bu geçici kuron, kalıcı bir kuron ile değiştirilir ve tedavi tamamlanır. Çene kemiğine takılan implant aslında çene kemiğine takıldığı anda iyileşmiş olarak kabul edilebilir. Ancak implant yapan doktorların ön gördüğü iyileşme bu şekilde değildir. Yapılan implantın üst yapılarının da tam anlamıyla iyileşebilmesi için 3-5 ay beklemek gerekir. Bu bekleme sürecinde çene kemiğinin titanyumu sarması beklenmekte olup bu sarma işi tamamlandıktan sonra implant diş tam olarak sabitlenebilmektedir.
Yapılan implantın İmplant enfeksiyonu olmaması için doktorun tavsiye ve uyarılarına tam anlamıyla uyulması şarttır. Özellikle sigara kullanımı implantın iyileşme sürecini uzattığı gibi sonrasında kullanma süresini kısaltmaktadır. Özellikle tedavi sonrasında kullanılacak ağrı kesicilerin çok fazla abartılmaması gerekmektedir. Çünkü oluşan ağrı aslında normal bir diş çekimi ağrısı ile eşdeğerdir ve 1-2 gün içerisinde kaybolacaktır. implant sonrası yapılması gerekenler bilgi almak için linke tıklayınız
implant diş nasıl yapılır sorusuna en uygun anlatımı yapmaya çalıştık, net bilgi içini implant yaptırmanıza gerek olup olmadığını öğrenmek için mutlaka Devletimizin hastanelerinden randevü alarak uzman diş hekimleri ile görüşünüz.
GIPHY App Key not set. Please check settings
One Comment