Estetik Dolgu

dolgu

Estetik denildiğinde herkesin aklına hemen vücut ve fiziğimiz le ilgili konular gelmekte. Fakat estetik kelime anlamı itibariyle de sanatla , güzellikle ve tatlılıkla ilgili bir felsefe dalı olarak geçmekte. Güzellik ve sağlık anlamında ele alınacak olursa da kadın erkek herkesi ilgilendiren bir olgu. İnsanların iletişim konuşma gülüşlerde çok önemli, gülümsemek belki de dünyanın en güzel şeyi. Bu durumda diş sağlığımız ve görüşünü önem taşımakta. İyi bir gülümseme elde etmede dişlerin şekli, büyüklüğü, diş ve diş eti ilişkisi önem taşımakta. Böyle olunca’da diş hekimleri tarafından araştırmalar ve kullanan malzemeler daha etkili nasıl olabilir diye araştırmalarda yapılmakta.

 

Estetik Dolgu hangi Durumlarda Yapılır?

Diş sağlımız önemli ve mümkün olduğu kadar dişlerin kurtulmasından yana çalışmaktayız. Dolgular genel olarak çürük dişler, zedelenme olmuş dişler, kırılma ve diş aralarında oluşan boşluklar gibi estetik diş tedavisi işlemlerinde kullanılmakta. Estetik dolgularda birbirinden farklı yöntemler kullanılmakta. Fonksiyonel olarak dişlerdeki çürüklerin doldurularak sağlamlaştırılması ve diş aralarındaki boşlukları doldurma kapatma, dişlerin daha uzun gösterilmesi gibi işlemlerde kompozit reçine yoğun olarak uygulanıyor.

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular diş hekimleri için önemli bir dolgu maddesi, yapı olarak sağlam olan dolgu beyaz dolgu olarak da bilinmekte. Dişlerimizn kendi rengine daha yakın olan dolgu sayesinde estetik bir görüntü de elde etmiş bulunuyoruz. Kompozit dolgulardan önce önce metallerin karışımından oluşan amalgan dolgular kullanılmaktaydı. Metal renk olduğundan dolayı ağız içinde kötü bir görünüm vermekte ve metal yapısından dolayı dişle olan birleşimi de zayıf kalmakta idi. Bu zayıflıktan dolayı birleşim yerlerinden tekrar çürüme yapmakta ve dolgunun yenilenmesi gerekli bir hal almakta idi.

Estetik dolgu olarak uygulanan kompozit dolgular kolay uygulanması ve uygun fiyatlarından dolayı çok fazla tercih edilmektedir. Gerekmeyen işlemler tabiki diş hekimleri tarafından önerilmemekte. Kesinlikle diş hekimleri ile görüşmeden yanlış kararlar vermeyiniz.

Kompozit dolgular ne kadar sağlam olsa da uzmanlar ve bilim adamları henüz dişler kadar sağlam bir madde bulamadılar. Dolgunun büyüklüğü, beslenme ve ağız hijyenimize göre kompozit dolgularında ömürleri de değişmekte. Metal dolgulara yakın bir ömrü olan kompozit dolgu dediğim gibi kullanıma göre 4-8 yıl arasında değişmekte.

Kompozit dolguların avantajları; zaman kaybına neden olmamakta ve tek seansta birden fazla dişe uygulanabilmekte. Metal dolgular ön dişlere uygulanmazken kompozit dolgular renginden ve kimyasal özelliğinden dolayı ön dişlerimize rahatlıkla uygulanabilir. Cilalama ve temizlik işlemleride dolgunun yapıldığı gün yapılabilmesi açısından zaman avantajı sağlamakta. En önemli özelliği diş rengine uygun olarak yapılabildiğinden estetik bir görünüm elde etmenizi sağlar. Yine de insanın kendi dişi gibisi yoktur. Bu nedenle kesinlikle diş hekimlerinden net bilgi almadan, uzman bir doktor ile planlama yapmadan kararlar vermeyiniz.

Diğer önemli başlıklarımız;

Kaynak [1]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dolgu

Dolgu

ortodonti

Estetik Diş