Estetik Diş

ortodonti

          Protetik diş tedavisinde estetik diş tedavi seçenekleri

implant üstü seramikler, porselen laminalar ve zirkonyum esaslı seramik sistemlerdir.
Lamina
Lamina dişin ön yüzeyine uygulanan 0.5 mm kalınlığında yaprak şeklinde porselen restorasyonlara verilen isimdir. Dişin ön yüzeyinde çok kısıtlı 0,3-0,7 mm kalınlığında bir aşındırma yapılarak uygulayabildiğimiz bir restorasyon çeşiti. Ağrısız lokal anestezi ile bazen anestezi gerek kamadan uygulaya bildiğimiz bir tedavi seçeneğidir.

Hızlı bir tedavi seçeneğidir aynı zamanda, çok estetik diş ve güzel sonuçlar elde edebildiğimiz bir seçenek. Hastalarımızın talepleri aslında estetik beklentileri ile bazen karşılanmayacak şekilde olabiliyor ama kimlere yapılabilir cevabını verebiliriz.

Dişlerde küçük çapraşıklığı gidermek için dişlerin arasında diastema adı verdiğimiz boşlukların kapatılması için, küçük renklenmelere yada küçük aşınmaların tedavisinde kullanılabiliriz.
Kimlere yapılamaz için aslında önemli noktalar var. Eğer dişleriniz baş başa kapanıyor ise lamina sizin için uygun bir diş tedavi seçeneği değildir.
Yada kalem ısırma diş sıkma, diş gıcırdatma  gibi parafonksiyonel gibi alışkanlıklar varsa  yine sizin için bir tedavi seçeneği değildir. Eğer çapraşıklığınız ortontik tedavi gerektirecek kadar fazlaysa yada diş’deki madde kaybı aşınma çok fazla ise yine lamina ile yapılmayacak durumdadır.Ve diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi yapılsa bile
yine lamina yapmak çok doğru olmayacaktır. Bunu belirtmemizde fayda olacaktır. Diş sıkma ve gıcırdatma ile tedavilerimiz genelde hastanın durumu ile olarak değişkenlik gösteriyor genelde koruyucu tedavilerde başarılı sonuçlar alıyoruz fakat bazen zaman zaman hastaya duruma göre kompleks tedaviler önermek yada kombine tedaviler kullanmak durumunda kalıyoruz.

Diş Sıkma Ve Diş Gıcırdatma Olarak Koruyucu Tedaviler

Koruyucu tedaviden kastımız hastanın bilinçlendirilmesi kendinin farkına varması parafonksiyonun farkına varması ve engellemeye çalışması şeklinde koruma adına. Bunun dışında oklüzal apareyler ve sprintler yapılarak, bir takım yüklerin dağıtılması dişlere gelen yıkıcı kuvvetlerin azaltılması, hastanın ekleminin stabilize edilmesi gibi kullandığımız diş tedavi yöntemleri vardır. Yine cevap alamayacak gibiyse o zaman psikolojik destek tedavilerinden yada ilaç tedavilerinden faydalanabiliyoruz.
Dişlerin sürmesi tamamlandıktan sonra oklüzal apareyler uygulanabilir. Eğer hastanın diş sürme çağında böyle bir sıkıntısı varsa da zaman zaman değiştirilerek yine koruyucu tedaviler uygulamak mümkün.

Geçmişte Uygulanan Diş Tedavileri

Geçmişte tam seramik sistemler kullanılmaya başlamadan önce, daha fazla metal destekli seramik sistemler kullanılmaktaydı. Bunların tabi bir takım dezavantajları vardı metalden kaynaklanan. En çok yaşananlar hastaların en çok şikayet ettikleri konular metalin estetik diş olmaması sebebi ile diş eti kanaması ve diş eti kenarında renginin yansıması yada ışık geçirgenliğinin olmaması sebebi ile donuk bir restorasyon koyu renkli ve alttan sarımsı renk yansıyan restorasyonların üretilmesidir.
Bunu yan sıra metallerin korozyana uğraması yada nikel içermesi nedeni ile alerjik reaksiyona sebep olması gibi bir çok başka dezavantajı olması başka seramiklerin arayışına yol açtı. Son on yıl içerisinde kristal içeriği güçlendirilmiş çeşitli seramik sistemleri geliştirildi. Laminalar bu seramiklerin bir paçasıdır.Birde zirkonyum seramikler vardır. Bu seramikler daha dayınıklı alt yine metal gibi alt yapı gibi kullanılabilen özel seramiklerdir.

Estetik Diş Tedavisini Zorlaştıran Yanlış İstekler

Hastalarımız bazen dergilerden, kitaplardan fotoğraflar keserek bizlere başvuruluyor bu çok doğru bir yaklaşım değil, her ne kadar teknoloji ile gelişmelerle restorasyon, materyallerinde seçenekler gelişmesi ile birlikte bir çok şekil renk bozukluklarını, estetik diş bozukluklarını çözüme ulaştırabiliyor sakta, yinede hastaya ait bir takım
faktörler bizim tedavi seçeneklerimizi kısıtlıyor yada belirliyor, Aslında doğru olan hastanın yüz hatlarına, dişlerinin rengine, cilt rengine, dudaklarına, gülüme hattına, cinsiyetine, yaşına bağlı olarak uygun estetiğe ve gülüş tasarımına hekimle birlikte belirlemektir.

Estetik Diş Tedavisinde Rol Oynayan En önemli Etkenler

Zirkonyum destekli seramik sistemler, porselen diş diğer ismi ile metal destekli seramik sistemlerin aslında yerini almış gibi daha çok dayanıklılık sebebi ile arka bölge kullanmayı tercih ediyor olsak bile, ön bölgede de zaman zaman zirkonyum kullanmayı tercih edebiliyoruz bu hekimin hastanın koşul ve durumu ile birlikte karar vermesine bağlı. Ön bölgede eğer imkanımız varsa başka seramik sistemleri de kullanabiliyoruz. Daha estetik diş daha ışık geçirgenliği yüksek olan belki zirkonyum’dan daha az dayaklı sistemlerde kullanılabilinir. Restorasyon seçimi yaparken hastanı ağız durumu ve kapanış dinamiklerini aslında dikkate alıyoruz daha çok dişsiz alan ne kadar büyük, hangi bölgede dişsiz alana komşu dişlerin durumu nasıl, hastanın sosyal ekonomik durumu nasıl, hastanın beklentisi ne yönde gibi bir çok faktör restorasyon seçiminde belirleyici rol oynar.

implant Destekli Protezler

implant diş aslında cerrah tarafından uygulanan kısmı, gövde kısmı yani kemiğin içine yerleştirilen kısmı, implantın kemik ile kaynaşması tamamlandıktan sonra üst yapı aşamasına geçiliyor ve üst yapı aşamasında bir takım parçalar var farklı şeçenekleri olan bu parçalarla birlikte implantların üzerine implant destekli protezler
uygulanabiliyor.
 Diş Tedavisi Süresi
Bütün restorasyonlar gibi laminalarında bir hizmet süresi vardır.Bu süre hasta tarafından uzaltılabilir. Hasta ağız bakımına dikkat ederse parafonksiyonel alışkanlıklardan uzak durur kalem ısırma, diş sıkma gibi sert besinleri dişleri ile kırma çiğneme gibi alışkanlıklardan kaçınmaz ise bu süre biraz uzayabilir. Ama yine zaman içerisinde bütün restorasyonlar bir takım renkleşmeler meydana gelebilir.Malzemenin yorulmasına bağlı kırıklar olabilir diş etindeki çekilmelere bağlı uyum bozuklukları meydana geleceğinden diş tedavisi ortalama 5 sene gibi sürelerde restorasyonların değiştirilmesini öneriliyor.
Kaynak: [1]

2 Yorum

Yorum Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    dolgu

    Estetik Dolgu

    dental

    Kanal Tedavisi Fiyatları