Diş implantı, titanyum materyalinden üretilen yapay diş köküdür. Tedavi iki aşamalıdır.Birinci adım yapay diş kökünün çene kemiğine yerleştirilmesi; ikinci adım ise, implantların üzerine protezin hazırlanmasıdır.
Diş implantında merak edilenler sorusunu maddeler halinde bahsedelim ;
- iMPLANT KEMİĞE NASIL TUTUNUR : Bir dağ tırmanıcısının kayaya tutunması gibi implant da kemiğe tutunur. İmplant, üzerindeki yivler vasıtasıyla kemiğe bağlanır. İmplantla kemik arasında bağ oluşması için gereken süre ise genellikle 3-6 aydır.
- iMPLANT DİŞİN AVANTAJLARI: implantın en önemli avantajı, doğal dişlere estetik ve fonksiyon açısından en yakın diş protezinin yapılması olanağını sunmasıdır. Diğer önemli bir üstünlüğü ise, implant uygulamasında yandaki dişlere herhangi bir müdahalede bulunmadan eksik dişlerin tamamlanmasıdır. Böylece yandaki dişler zarar görmeyecek ve dişlerin bütünlülüğü korunacaktır. Hareketli protez kullanan kişilerin yaşadığı değişik problemlerin (sosyal ve fonksiyonel)çözümü, gene implant destekli protezlerdir.
- DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR: Doğuştan bazı kan rahatsızlıkları, kontrol edilemeyen şeker hastalığı, yakın zamanda alınan ışın(radyoterapi)) tedavisi gibi durumlar değerlendirilmelidir. Aşırı sigara ve içki tüketimi denetim altına alınmalıdır. İyi bir ağız bakımı ve implantların temizliği en önemli kriterdir. Bu hususlar göz ardı edilir ise, implant tedavisi başarısızlıkla sonuçlanabilir.
- DİŞ GICIRDATMA(BRUKSİZM): Diş sıkma sorunu olan hastalara botoks uygulayarak, diş gıcırdatma tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
- TEDAVİ PLANLAMASI: Öncelikle doktorunuz sizi muayene eder ve bilgilendir. Daha sonra gerekli röntgen ve tomografi çekimleri yapılır. Tomografi alındıktan sonra özgün yazılımlar kullanılarak implant operasyonu öncesi simülasyon yapılır.Kemik ve diş etlerinizin durumu gözden geçirilir.
- ÇENE KEMİĞİ YETERSİZ OLAN DURUMLAR: Vakaların çoğunda kemik yetersizliğine rastlanır. Bu durumlarda yapay kemik zerrecikleri ile bölge güçlendirilir. Ayrıca çenenin başka bölgesinden alınacak kemik parçaları ile implant yapılacak bölge desteklenir. Bu tür vakalarda tedavi süresi uzar ve maliyet artar.
Dünyada yılda 500.000 civarı implant uygulaması yapılmaktadır.Kullanılan implant markası, hekimin yeterli bilgi, birikime ve tecrübeye sahip olması gibi faktörler implantın başarısını etkiler. implantın yedi yıllık ortalama başarı oranı %90’lar civarındadır.
Bu makalemizde Diş implantında merak edilenler konusunu kısaca anlatmaya çalıştım soru ve görüşlerimiz için lütfen yorum yazınız.
Faydalı konular
- Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili tüm makaleler Diş implanti
Kaynak [1]
GIPHY App Key not set. Please check settings