İmplant zararlı mı?

Günümüzde diş implantları, genel kabul gördüğü üzere doğal dişlere en iyi alternatif olarak görülmektedir. Çünkü implant uygulamaları, tek diş eksikliklerinin yanı sıra bölümlü veya total dişsiz hastalarda, fonksiyon, fonasyon ve özellikle estetik bakımından üstün, hastanın kendisine ilişkin düşüncelerini olumlu yönde arttıran sabit ve hareketli restorasyonların yapımına olanak tanır.

İmplant metal alt yapı ile diğer parçalar arasında “pasif uyum” denilen uzun dönem osseintegrasyon’un başarısı için uyumlu bir altyapının olması gerekmektedir. Net bilgiyi diş hekiminize başvurarak alınız.

İmplant zararlı mı sorusu sorulduğunda, ilk hatırlanması gereken implantın geleneksel yöntemler olan köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve özellikle çiğneme fonksiyonu sağlaması ve artan estetik gereksinimlere de cevap verebilmesidir.

İmplant diş zararlı mı?
İmplant diş zararlı mı?

Ancak uyumsuz bir altyapı, implant destekli restorasyonlarda mekanik başarısızlığa veya çevre dokularda biyolojik bir karışıklığa  (komplikasyon) yol açabilir. Çünkü mekanik komplikasyonlar olarak tabir edilen, protezin veya abunmentin (dayanak, köprü ayağı) vidasının gevşemesi veya oluşturulan düzenekte çeşitli parçaların kırılması ile ardıl bir sorun yaratabilir. Biyolojik komplikasyonlarda ise, ağrı, hassasiyetin belirginleşmesi, dokuda oluşan reaksiyon, marjinal kemik kaybını ve integrasyon (diferansiyelin denklemini çözme işlemi) kaybını içerebilmektedir.

Tek diş eksikliği sonucu oluşan dişsiz boşluk bölgelerinin restorasyonunda kullanılan dental implantların kullanılması iyi bir alternatif tedavi yöntem oluşturur. Çünkü uygulama, mevcut kemik kalitesini artırabildiği gibi, kemik yapısının korunmasına da katkıda bulunmaktadır. İmplant-Diş destekli sabit protezlerde, molar(azıdişi)  bölgeye impant yerleşimi yapılırken mevcut yapısı gereği, anatomik sınırlılıklar getirir. Bu sınırlılıklar, tek bir implant yerleştirilerek yapılabilir.

İmplant destekli uygulamalar, dental restarosyonların fiziksel özellikleri ve biyouyumluluğunun uzun dönem başarılarında oldukça önemli bir uygulamalardır. Ölçüm noktalarının uyumluluğu, tekrar edilebilirliği ve diş boyutunu kesitlendirilebilme durumları göz önüne alındığında, diş yapısı pasif olarak oturur. Klinik ve laboratuar işlemleri daha kolay bir şekilde yapılarak, daha iyi bir estetik sağlar. Ayrıca,  bir problem olduğunda, bahsedilen bu yapı, hekim tarafından zarar vermeksizin kolayca çıkarılarak, az gerilim oluşturulur.

SONUÇ

Özetle, araştırmalara göre implantın genel geçer bir zararı bulunmamaktadır. Ancak uyumsuz bir altyapı veya implant yapılırken gerekli hijyen koşullarına uyulmaması veya yanlış hekim uygulamaları diğer tüm tedavilerde olduğu gibi implant tedavisinde de zarara yol açabilir. En doğru bilgi için hekiminize başvurunuz.

Comment (01)

  • M. Eroğlu

    Nisan 10, 2015

    implant caiz mi peki bilgisi olan var mı?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *