Okuduğunuz bu yazı diş tedavisiDiş Dolgu tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi detaylı bir şekilde açığa kavuşturmak amacıyla kaleme alındı.

Dolgu Nedir?

Dolgu diş çürüğü tedavisidir diye özetleyebilir. Bu durumda dolay olarak sorulacak olan soru diş çürüğü nedir? Ağzımın içinde bulunan mikroorganizmalar ve bakteriler bulunmakta; bakteriler tüm besinleri asitlere dönüştürürler. Bu oluşan asitler, dişlerin mineral dokusunu bozarak diş minesinin bozulmasına neden olmakta. Sonuç itibariyle diş minesinin bozulmasıyla diş çürümeye başlar. Diş çürümeleri soğuk algınlıklarından sonra en çok rastlanan rahatsızlık; en çok beslenmenin de etkisiyle çocuklar ve gençlerde oluşmakta; tabi her yaşta bireyde de oluşur. Diş çürüğünün ilk belirtisi diş yüzeyinde oluşturduğu beyaz bir leke ile başlar. Bu aşamada çürük fark edilirse diş kurtarılabilir. Önlem alınmazsa dişin yumuşak iç kısımları etkilenir. Bakteri plağının içindeki asitler mine yüzeyinin çözünmesine neden olur ve diş üzerinde oluklar, girintiler açarlar. Diş çürüğünün tedavisi dolgu yaptırmaktır.

Çürük tedavi edilmediğinde sinirler ve kan damarcıkları ölür; diş apsesi oluşur. Diş çürükleri; diş ağrısı (tatlı, soğuk, sıcak yiyecek ve içeceklerden sonra), diş apsesi, diş hassasiyeti, diş üzerinde çukurcuklar ve olukların oluşması, dişin üzerinde çiğneme yapamama gibi nedenlerle anlaşılır. Diş çürüğünün ile kaybedilen diş dokusu tekrar oluşmaz ancak tedavi ile ilerlemesi durdurulabilir. Kaybedilmiş dokuyu ancak dolgu ile onarma yapılır. Dolgu tedavisinin amacı dişi korumak ve şikayetleri iyileştirmektir. Diş çürüğünün tedavisinde ağrı hissedilmemesi için duruma göre lokal anestezi uygulanabilir. Dolgu gerektirilen dişler zamanında yapılmaz ise dişlerinizin kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

 

  1. Kompozit dolgular
  2. Seramik inley ya da onley dolgular
  3. Kole dolguları

Kompozit Dolgu 

Diş rengini aldığından dolayı beyaz dolgu olarak da adlandırılan dolgudur. Kompozit dolgu yapılırken ağrı olmaması için lokal anestezi ile uyuşturulur. Çürük diş hekiminizin durumunuza göre kullanacağı el aleti, lazer ya da döner alet ile temizlenir. Çürük temizlendikten sonra boşluk dolgu için hazırlanır. Diş asit jeli ile pürüzlendirilerek dolgunun iyi adaptasyonu için hazırlanır. Dolgu materyali yerleştirildikten sonra birkaç kez mavi ışık ile kimyasal bağlarla sertleştirilir. Dolgu işlemi bittikten sonra cilalama işlemi yapılır.

Seramik İnley ya da Onley Dolgular

 Seramik İnley ya da onley dolgular, laboratuar ortamlarında hazırlanan dayanıklı ve estetik dolgular dır. Kompozit dolgu malzemesinin seramik ile birleşmesinden oluşur. Çürüğün temizlenmesi işlemi kompozit dolgunun aynı bu işlemler bittikten sonra duruma göre geçici konur. Ölçü alınarak laboratuar ortamında hazırlanır.

 Kole Dolgular

Diş rengindeki dolgulara kole dolgular denir. Dişin diş etine yakın kısımlarında aşınma veya çürük meydana gelmesi durumunda uygulanan dolgudur.

 Dolgu İşlemlerinden Sonra Yapılması Gerekenler

Dolgu işlemelerinden sonra hassasiyetler ortaya çıkabilir. Diş üzerinde basınç, tatlı yiyecekler, ısıya karşı hassasiyet oluşabilir. Genel olarak bu hassasiyetler bir ya da iki hafta içersinde azalarak sona erer. Hassasiyet yapan ürünler ve nedenlerden bu sürede uzak durmanızda fayda var. İki hafta gibi bir sürede azalma olmazsa diş hekiminize müracaat edin.

 Geçici Dolgular Nedir?

Diş hekiminiz dolgu işlemleri için birden fazla randevuya ihtiyaç duyuyorsa; Derin bir çürüğünüz varsa, dişinizin damar ve sinirlerinin bulunduğu tabakası açığa çıktığı için dental tedaviye ihtiyacınız varsa geçici dolguya gereksinim olabilir. Geçici dolguların içinde genellikle karanfil yağından elde edilen hafif anestezi özelliği olan madde bulunmaktadır. Geçici dolgular bir yada iki ay içerisinde düşer, kırılır veya çatlar. Geçici dolguyu mutlaka daimi dolgu ile değiştirmeniz gerekir.

Dolguları Korumak İçin Ne Yapmalıyız

Çeşitli nedenlerden dolayı dolgularınızda düşme, çatlama, sızdırma ve diş sıkma ile gıcırdatma gibi nedenlerden dolayı hasar görebilir. Bu gibi hassasiyetlerde hemen diş hekiminize müracaat etmeniz gerekmekte. Diş hekiminiz dolgularınız kontrol eder ve röntgen çekilmesi ile dolgularda bulunan sorunu çözer.

Diş hekiminize düzenli olarak gitmeli, dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Eğer çok sayıda dolgunuz mevcutsa diş hekiminizin tavsiyesine göre dişlerinize çürüğe karşı yardımcı olacak ürünler kullanabilirsiniz.

Kaynak [1]

Comments are closed